Cum sa faci poze mai bune cu telefonul mobil – este o intrebare arzatoare pentru toti tinerii si consumatorii de social media. Si este firesc, avand in vedere popularitatea platformelor precum Instagram, Facebook sau alti giganti din industrie. Tocmai de aceea, am ales si eu sa abordez acest subiect pe blogul meu de fotografie.
Si desi sunt adeptul aparatelor foto (Clar!), asta nu inseamna ca nu stiu sa apreciez o fotografie buna facuta cu un telefon smart. Ba dimpotriva. Creativitatea poate fi usor exprimata, indiferent de dispozitivul folosit, fiind nevoie de o doza zdravana de inspiratie, dar si de mult exercitiu. Pentru ca da, nu ai cum sa faci poze mai bune cu telefonul mobil, daca nu incerci diverse cadre, daca nu te documentezi putin sau daca nu vii cu idei care sa capteze atentia.
Si iata ce am observat eu.
Regula nr. 1. Un telefon bun nu este suficient.
Trebuie sa stii ce sa faci cu el. Drept urmare, poti incepe cu o explorare a meniului. Joaca-te putin cu el.
Incearca sa-i schimbi luminozitatea, sa umbli la culori, sa setezi tu insuti contrastul. Abia atunci iti dai seama ce poate device-ul respectiv. Nu te poti astepta sa apesi pe un buton si gata…
Asa ca daca ai investit intr-un super telefon, recunoscut pentru abilitatile camerei sale foto, insa nu esti multumit de rezultat, inseamna ca ori mai ai de lucrat (iar aici ma refer strict la tehnica si decor), ori ai tu asteptari prea mari. Si atunci te duci frumos si iti cumperi un DSRL.
Regula nr. 2. Un telefon bun nu va inlocui un aparat foto profesional.
Si este de la sine inteles de ce se intampla asta. Telefonul este folosit pentru a obtine fotografii bune instant, atunci cand nu vrei sa te cari cu aparatul dupa tine sau nu ai suficient buget pentru a investi intr-un aparat de fotografiat profesional. Insa, nu poti sa organizezi sedinte foto cu telefonul. Nu vei putea obtine niciodata cadre la fel de bine focalizate, luminate sau colorate cu un telefon. Desi, sincer sa fiu, tehnologia a evoluat enorm.
Regula nr. 3. La fel ca in cazul aparatelor foto, pastreaza mereu lentila curata.
In caz contrar, vei avea o fotografie neclara.
Si acum ca am inteles aceste trei reguli (sper), trecem la treaba:
- Incepe cu poze in lumina naturala. Sunt foarte placute si ideale pentru aproape orice tip de telefon smart, care este recunoscut pentru proprietatile camerei sale.
- Insa, ai grija sa nu indrepti telefonul direct spre soare pentru ca te vei alege cu o poza arsa. Important este ca soarele sa puna in evidenta subiectul si nu sa-ti intre tie direct in camera.
- De regula, te asezi cu spatele spre soare, in timp ce razele acestuia cad asupra subiectului. Si nu conteaza ca este vorba de o cladire, o floare sau chiar un om. De fapt, stai… nu poti sa ceri unei persoane sa stea (prea mult) cu ochii in soare, din cauza senzatiei deranjante. Asa ca cel mai bine cauti zone partial umbrite, dar nu intunecate.
- Evita efectul de contre-jour, atunci cand esti novice in arta fotografiei cu telefonul. Desigur, daca cauti intentionat acest efect, te poti juca putin cu el pana obtii ceva interesant.
- Incadrarea este un detaliu foarte important. In fotografia ta trebuie sa se regaseasca partile esentiale.Toate! Asa ca nu poti sa tai din capul subiectului pentru ca va arata aiurea. Totodata, fii atent cu pozitionezi elementele.
- Asa cum iti poti da seama, un cos de gunoi murdar cam strica vibe-ul unei poze bune. Asa ca iti recomand sa te concentrezi si pe ceea ce ar trebui scos din incadrare.
- In cazul in care nu ai reusit sa tii telefonul foarte drept, alege sa corectezi usor fotografia cu ajutorul unei aplicatii. Eventual, poti taia o parte din ea, pentru a salva esentialul. Iar daca vezi ca nu merge, va trebui sa o refaci. Daca ai timp si iti place sa explorezi, ia cu tine un trepied mic, pe care sa asezi telefonul. Iti va oferi stabilitate.
- Foloseste optiunea HDR a camerei tale pentru ca iti va permite sa obtii tonuri coloristice mai bogate si implici sa faci poze mai bune cu telefonul mobil. In special cand vine vorba de obiecte si peisaje, te poti bucura din plin de proprietatile HDR. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca multe telefoane o au acum drept principala optiune.
- Bucura-te de experienta unui editor foto de baza. Acestate va ajuta sa obtii efecte mai placute pentru culoare, sa setezi un contrast adecvat cu cadrul si sa pui in evidenta subiectul.
- Foloseste moderat blitz-ul. Daca nu il stapanesti (lucru care se poate obtine prin exercitiu) s-ar putea sa strici fotografia respectiva. Va rezulta prea luminata, adica supraexpusa
- Si apropo de asta, in zonele putin luminate, dar nu intunecate, cauta sa setezi expunerea, in diverse moduri, pana ajungi la rezultatul dorit. Se poate sa ai surprize placute, vazand cat de ok poate deveni o fotografie, doar pentru ca ai crescut expunerea.
- In ceea ce priveste partea de focalizare, daca vrei sa faci poze mai bune cu telefonul mobil, trebuie sa apelezi la varianta manuala. Acest lucru, inseamna ca trebuie sa atingi tu ecranul telefonului pentru a alege punctul de focalizare. In functie de acesta, surprinderea elementelor se va realiza diferit.
- Muta obiectele in plan, tinand cont de ceea ce vrei sa redai. Vei observa cum unele telefoane performante sunt capabile sa obtina si acel efect de bokeh pe care il cauti adesea. Practic, tu alegi sa focalizezi elementul din prim-plan, in timp ce restul devin un fel de background blurat.
- Poti alege inclusiv varianta de a atasa lentile/ obiective suplimentare telefonului tau. Acestea au un sistem de prindere foarte simplu, pe baza de clama. Te vor ajuta sa obtii fotografii mai bune.
O sa ma opresc aici cu articolul meu despre cum sa faci poze mai bune cu telefonul mobil. Insa, promit ca o sa revin cu ceva update-uri pentru acest articol, pe masura ce descopar trucuri care v-ar putea fi de folos.
Totodata, ma puteti ajuta si voi, adresandu-mi intrebari sau venind cu recomandari.
Leave a reply