Sunt fotograf de nunti. Insa, ca orice om, imi place sa merg in vacanta. Sa ma bucur de peisaje, sa ma pierd in orase, sa vizitez destinatii noi si sa fac fotografii de placere, pe care sa le stochez in folderul cu amintiri. Stiti voi, acele fotografii care merg perfect pe #Insta, datorita emotiei pe care o transmit. Si pentru ca vreau ca fotografiile mele de vacanta sa devina mai buna, am ales sa studiez un pic acest domeniu. Si am inceput cu fotografia de peisaj. Astfel, astazi vorbim putin despre fotografia de peisaj si iti recomand cateva tips & tricks pe care le poti aplica atunci cand vrei sa surprinzi peisaje superbe.
Lucreaza cu filtre
Ok, peisajul este superb. Apa pare crystal-clear, cerul e albastru… Dar ce ar fi daca ai creste intensitatea culorilor? Foloseste cu incredere filtrele de polarizare. Acestea au rol deosebit in cresterea intensitatii, dar si a obtinerii contrastului perfect.
De exemplu, daca mergi la mare, poti reduce putin din reflexiile apei, astfel incat sa poti surprinde cerul care se oglindeste un aceasta. Rezultatul va fi un peisaj viu, atragator vizual si… intens. Exact asa cum sunt si culorile.
Pe langa asta, vorbim si despre fotografii obtinute cu ajutorul filtrelor neutre. Acestea se dovedesc de folos mai ales in zilele cu multa lumina, cand este aproape imposibil sa crestem timpii de expunere mai mult de 2 secunde. Insa, cu ajutorul unui filtru, putem ridica aceasta valoare chiar si la 30 de secunde. Iar efectul este spectaculos.

peisaj de toamna
Unghiul face diferenta
Nu inghesui toate elementele intr-o anumita parte a fotografiei. Cauta unghiul potrivit, astfel incat sa poti obtine armonie si echilibru. Si totul tine de modul in care balansezi elementele. Traseaza imaginar o linie geometrica al carei rol este de a imparti fotografia de peisaj in doua. Apoi, cauta sa gasesti unghiul care distribuie uniform elementele.
Prim-plan vs plan secundar
Cand vine vorba de fotografia de peisaj, eu caut mereu un element asupra caruia sa-mi concentrez atentia. Indiferent ca este vorba de o floare, un copac, un munte sau un fir de iarba. Celelalte elemente din background sunt mai putin accentuate, implicit focalizate. Si astfel, obtii un usor sau mai intens efect de blur.
Ora de aur – atunci cand lumina este perfecta
Momentul cel mai potrivit atunci cand vine vorba de forografia de peisaj este cu cateva minute inainte de apusul soarelui sau dupa rasarit. De ce? Ei bine, sunt momentele in care soarele se afla cel mai aproape de linia orizontului si iti ofera o lumina usor mai difuza, dar si mai calda in nuante. Efectul este spectaculos.
Am citit despre acest trick si l-am testat si eu la mare si la munte.

poze de vacanta
Oameni in fotografia de peisaj – da, va rog!
Desi stiu ca vrei ca accentul sa cada asupra peisajului superb, iti recomand totusi sa incluzi, din cand in cand, si oameni, pe care sa-i surprinzi de la departare. Ei nu trebuie sa se afle in centrul fotografiei, deoarece rolul lor este de a evidentia proportiile.
De exemplu, vrei sa arati frumusetea unui camp imens de floarea-soarelului? Perfect! Acesta va fi si mai usor pus in evidenta de o persoana care se plimba printre flori. Sau vrei sa arati imensitatea unui munte? La fel. Asezand o persoana la baza sa, poti reda perfect proportiile.
P.S: surse foto (in ordinea aparitiei)
Wallpaper-house.com
Newevolution.com
Poze-imaginidesktop.blogspot.com
Leave a reply