Sfaturi pentru un fotograf incepator – partea I

 

Lasam pentru scurt timp la o parte discutiile despre sedinte foto de nunta sau despre trucurile care te-ar putea ajuta sa arati bine in fotografii, si stam putin de vorba despre ce inseamna sa fii un fotograf incepator. Sunt cateva sfaturi pe care as vrea sa le ofer tuturor celor decid sa se apuce de fotografie, astfel incat sa stie ce o sa-i astepte si incotro sa se indrepte. Pentru ca da, la inceput poate fi destul de derutant.

Cateva sfaturi pe care pot sa le ofer unui fotograf incepator

Ceea ce urmeaza sa-ti spun mai jos sunt lucruri pe care le-am invatat pe propria mea piele. Si inca sunt departe de a incheia procesul de invatare.

  1. Sa fii fotograf incepator nu este un lucru rau. Nu este o jignire, nu este un lucru pe care sa-l ascunzi. Este exact ca atunci cand iti iei permisul de conducere si trebuie sa porti semnul distinctiv. Desigur, trebuie sa te astepti ca la inceput drumul catre proiecte de succes este destul de abrupt. Nu poti sa stai acasa, sa-ti cumperi un echipament bun si sa astepti sa te caute oamenii pentru nunti sau diverse proiecte.
  2. Absorbe orice informatie care ti-ar putea fi de folos. Urmareste bloguri de fotografie, inscrie-te la un curs online sau offline, bate-ti la cap prietenii care stiu cate ceva despre fotografie sa-ti mai dezvaluie si tie un lucru sau doua. Citeste carti, reviste, orice iti pica in mana si are legatura cu fotografia. Pentru ca da, prietene, cam asta inseamna sa fii pasionat si sa-ti doresti sa evoluezi.

Eu fac asta ori de cate ori am ocazia.

  1. Bun, bun, fotograf, dar ce fel de fotograf? Industria fotografiei este uriasa. Iti permite sa-ti exerciti intr-o multime de feluri creativitatea, fapt pe care il recomand. Insa, la un moment da, trebuie sa te specializezi pe ceva anume. Ce sa fie oare?

Cu cat te decizi mai repede, cu atat mai bine pentru ca vei stii exact ce sa studiezi. Sa zicem ca vrei sa faci fotografie de produs. Perfect, invata partea de baza in ceea ce priveste setarile aparatului, fa investitii, dar nu te astepta ca atunci cand iesi din studio sa obtii minuni in ceea ce priveste fotografia de natura.Pentru ca aceea este cu totul alta mancare cu peste, cum s-ar zice. 

  1. Daca o faci doar pentru bani, mai bine nu o mai faci deloc. Pentru ca se va vedea. Daca nu pui pasiune si nu ai deloc inclinatie spre partea artistica, mai bine cauti altceva pe care sa-l faci cu drag si sa devii bun in ceea ce faci.
  2. Tine un jurnal de fotografie. Ai reusit sa obtii o poza buna? Perfect. Pastreaz-o. Apoi, compar-o cu urmatoarea care ti se pare la fel de buna.
  3. Intelege ca oamenii sunt diferiti. Ok, fotografia este o arta. Insa, arta este intotdeauna privita cu o doza de subiectivism. Daca mama ta iti spune ca nu ii place ce ai reusit sa obtii in fotografia respectiva, asta nu inseamna ca munca ta a fost in zadar. Multumeste-i pentru feedback si continua sa muncesti pentru a deveni  un adevarat profesionist.

Cam atat pentru azi, pentru ca nu vreau sa te plictisesc. Insa, nu ma opresc aici.

Voi reveni pe blog cu detaliile tehnice, alea pe care stiu ca le cauti cu nerabdare. Vom vorbi si despre aparatura, accesorii si tehnici foto. Asa ca fii cu ochii www.mitrica.com.