Sfaturi privind fotografia şi albumele de promoţii

Mai este puţin şi termini liceul. Vine banchetul care este cel mai aşteptat eveniment din clipa în care ai început clasa a 9-a.

Acum că se apropie marea petrecere, investeşti foarte mulţi bani în banchet şi în ţinuta din seara respectivă dar omiţi un aspect foarte important: singurele amintiri cu care vei rămâne sunt fotografiile.
Poate că acum nu realizezi acest fapt dar peste ani şi ani o fotografie bună îţi va aduce un zâmbet larg pe buze. O fotografie făcută cu grijă te va întoarce în timp şi vei fi inundat de o nostalgie foarte dulce.

002

Împreună cu clasa în care eşti, trebuie găsit un fotograf de comun acord, un fotograf care ştie să îşi facă treaba şi îţi va oferi fotografii de neuitat împreună cu un album la o calitate superioară. Fii foarte atent/ă deoarece pe piaţă sunt multe oferte ce par foarte bune iniţial dar în final îţi vei da seama că au fost bani irosiţi iar evenimentul tău nu se va mai întoarce.

phoo

Ce trebuie să urmăreşti atunci când cauţi fotograful pentru albumele de promoţii şi/sau seara banchetului:

– seriozitate
Fotograful trebuie să ofere multe fotografii, sa vadă unde şi când apar nevoile în timpul şedinţei foto, să fie atent la persoanele care nu sunt la fel de active şi să le ofere acelaşi serviciu ca şi celorlalţi şi nu în ultimul rând să asculte nevoile şi dorinţele elevului.

– feedback
      Caută să afli şi ţine cont de feedbackul din anii anteriori. Dacă un fotograf este cunoscut ca fiind serios dintr-un anumit punct de vedere (sau mai multe) are un foarte mare plus iar dacă sunt foarte multe persoane ce au lucrat cu el şi sunt mulţumite atunci fii sigur că el este ceea ce cauţi.

– calitatea albumelor
      Dacă fotograful are albume superioare calitativ, cel mai probabil şi serviciile lui vor fi la fel deoarece are un standard înalt. Nu te zgârci la câteva zeci de lei crezând că faci o economie deoarece vei ajunge să pierzi mult mai mult decât crezi. Un album slab calitativ reflectă puternic calitatea serviciilor fotografului. Indiferent cat de bine ştie el să iţi vândă albumul, interesul pe care şi-l va da în timpul şedinţei foto va fi la acelaşi standard cu albumul.

– alegerea fotografiilor
      Posibilitatea de a putea alege fotografiile ce te avantajează cel mai mult pentru a intra in albumul foto reprezintă un plus uriaş. Întreabă fotograful dacă iţi poate oferi acest beneficiu. Doar tu ştii ceea ce iţi place cel mai mult, nimeni altcineva nu poate ghici asta. Doar un fotograf care urmăreşte să mulţumească pe deplin elevii oferă acest beneficiu.

– prelucrarea
      Prelucrarea fotografiilor este imperios necesară deoarece o fotografie bună este aceea care redă cât mai fidel atmosfera iniţială. Nu vă lăsaţi păcăliţi de toate filtrele gen “instagram”. O fotografie bună se obţine mult mai greu decât una prelucrată în grabă şi este mult mai valoroasă.

– prelucrarea suplimentară
      Fotografiilor ce vor intra în album necesită o prelucrare suplimentară pentru a înfrumuseţa fotografia cât mai mult posibil, totul spre mulţumirea şi satisfacţia elevului.

– previzualizarea albumului
      Înainte de a fi printat albumul, trebuie previzualizat pentru a se remedia eventualele erori. Întreabă fotograful dacă oferă aceset serviciu iar dacă nu oferă asta atunci tot ceea ce caută el este să scape cât mai repede fără a-şi da interesul.

Sper că v-am putut ajuta şi răspunde la câteva întrebări pentru a o lua catre drumul cel bun şi a nu vă lăsă păcăliţi de cei care urmăresc doar să facă bani fără să îşi dea interesul în a oferi servicii şi produse de calitate superioară.

Bogdan Mitrica,
fotograf profesionist